نقش مشاوران امکان سنجی در جذب سرمایه گذاري

نقش مشاوران امکان سنجی در جذب سرمایه گذاري

امروزه سرمایه‌گذاری در پروژه‌های بزرگ نیاز به تحلیل های جامع دارند. در پروژه‌های شهرسازی نیز به علت پیچیدگی، هزینه‌های بالا و ریسک‌هایی که به همراه دارند، نیازمند تحلیل‌های جامع و کامل و ارائه گزارشات دقیق هستند. مشاوران امکان سنجی با انجام این تحلیل‌ها نقش مهمی در موفقیت پروژه ها ایفا می‌کنند. این مقاله به تاثیر مشاوران امکان سنجی در جذب سرمابه‌گذاری می‌پردازد.

مؤلفه های امکان سنجی

برای انجام امکان سنجی پروژه های شهری و استفاده بهینه از سرمایه و همچنین نتیجه رضایت بخش، لازم است بررسی های زیادی انجام شود که در ادامه به توضیح دقیق تری از آن‌ها می‌پردازیم.

تحلیل بازار

تحلیل بازار یکی از نخستین و مهم ترین مولفه ای است که مهندسان شهرساز برای مطالعات امکان سنجی انجام می‌دهند. تحلیل بازار شامل شناسایی رقبا، تقاضا، روند حال حاضر بازار و… می‌باشد. مشاوران با تحلیل بازار مسکن، تجاری، زیرساخت‌های شهری و… به سرمایه داران کمک می‌کنند تا با ریسک کمتری تصمیمات آگاهانه تری بگیرند. برای این هدف لازم است تحلیل تقاضا در بازار های مختلف انجام شود که برای نمونه تقاضای بازار مسکن را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

تقاضای مسکن

با بررسی دقیق تقاضای مسکن در یک منطقه خاص میتوان موفقیت یا عدم موفقیت ساخت یک مجتمع مسکونی را پیش‌بینی کرد. درواقع تحلیل روند بازار مسکن به سرمایه‌گذاران این کمک را می‌کند تا بفهمند که آیا بازار درحال رشد است یا نه و در نتیجه سرمایه‌گذاری در آن منطقی است یا غیرمنطقی.

شاخص های تقاضای مسکن

  • نرخ رشد جمعیت: افزایش یا کاهش جمعیت به صورت مستقیم بر تقاضای مسکن تاثیر می‌گذارد به طوری که با افزایش جمعیت، نیاز به واحد مسکونی افزایش پیدا میکند.
  • سطح درآمد خانوارها: درآمد خانوارها تقش بسیار مهمی در خرید و اجاره مسکن دارد به طوری که قدرت خرید مردم مشخص میکند چه نوع و قیمت مسکنی مورد نیاز است.
  • نرخ بهره وام های مسکن: نرخ بهره پایین میتواند تقاضا را افزایش دهد و نرخ بهره بالا نیز میتواند تقاضا را کاهش دهد.
  • میزان موجودی مسکن: با بررسی تعداد واحدهای مسکونی موجود و نرخ خالی بودن آن‌ها، تعادل یا عدم تعادل در عرضه و تقاضا در مسکن مشخص می‌شود.
  • نرخ بیکاری: نرخ بیکاری پایین که نشان دهنده اشتغال بالا میباشد، منجر به افزایش تقاضا برای مسکن می‌شود.
  • سطح توسعه شهری: میزان توسعه شهر در بخش ها و مناطق مختلف شهر و دسترسی به خدمات شهری می‌تواند بر تقاضای مسکن تاثیرگذار باشد.

تحلیل مالی

تحلیل مالی نیز یکی از مهم‌ترین مراحل امکان سنجی است که شامل بررسی هزینه‌، درآمدها، سودآوری و بازگشت سرمایه می‌شود. از این طریق به سرمایه گذاران کمک می‌کند تا بتوانند ارزیابی دقیقی از سودآوری پروژه داشته باشند.

شاخص‌های تحلیل مالی

  • سرمایه گذاری اولیه: میزان سرمایه گذاری اولیه برای شروع
  • هزینه‌های عملیاتی: هزینه های نگهداری و اداره پروژه
  • درآمدهای پیش‌بینی شده: برآورد درآمدهای حاصل از پروژه
  • نرخ بازگشت سرمایه(ROI): ارزیابی سودآوری پروژه در مقایسه با سرمایه گذاری انجام شده
  • نقطه سربه سر: میزان فروشی که باید انجام شود تا هزینه های پروژه را پوشش دهد.

تحلیل فنی

تحلیل فنی شامل بررسی جنبه‌های فنی و عملیاتی پروژه است تا مشخص شود که پروژه از لحاظ فنی قابل اجرا است.

شاخص‌های تحلیل فنی

  • فناوری مورد استفاده: ارزیابی فناوری‌های مورد نیاز برای اجرای پروژه.
  • نیروی انسانی و مهارت‌ها: بررسی نیازهای نیروی انسانی و مهارت‌های مورد نیاز.
  • منابع و مواد اولیه: ارزیابی دسترسی به منابع و مواد اولیه مورد نیاز.
  • زیرساخت‌ها: بررسی زیرساخت‌های موجود و نیازهای زیرساختی پروژه.

موارد گفته شده از مهمترین مولفه های امکان سنجی برای پروژه های شهری است که محاسبه آن‌ها الزامی است و مشاوران امکان سنجی با انجام این محاسبات و موارد دیگر که شامل تحلیل اجتماعی و محیطی، تحلیل ریسک، تحلیل‌های قانونی و … به سرمایه‌گذاران کمک می‌کنند تا برای جذب سرمایه بیشتر اقداماتی مطمئن تر انجام دهند.

تاثیر شاخص‌ها بر تصمیم‌گیری سرمایه‌گذاران

اطلاعات حاصل از تحلیل شاخص‌های فوق به مشاوران امکان‌سنجی کمک می‌کند تا بتوانند به سرمایه‌گذاران توصیه‌های دقیق و موثری ارائه دهند. ارزیابی دقیق شاخص‌های اقتصادی به سرمایه‌گذاران اطمینان می‌دهد که پروژه‌های شهرسازی مورد نظر بازدهی اقتصادی مطلوبی خواهند داشت. شاخص‌هایی مانند نرخ بازگشت سرمایه (ROI)، نرخ رشد اقتصادی منطقه، هزینه‌های اولیه و جاری پروژه و تحلیل بازار، همگی از عوامل مهمی هستند که به سرمایه‌گذاران کمک می‌کنند تا بتوانند میزان سودآوری و بازدهی پروژه‌ها را ارزیابی کنند.

به عنوان مثال می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • تصمیم‌گیری در مورد محل ساخت: اگر تحلیل‌ها نشان دهد که نرخ رشد جمعیت در یک منطقه بالا است و پروژه‌های توسعه‌ای و زیرساختی نیز در حال اجرا هستند، مشاوران می‌توانند به سرمایه‌گذاران توصیه کنند که در آن منطقه سرمایه‌گذاری کنند.
  • تعیین نوع مسکن: اگر سطح درآمد خانوارها در یک منطقه خاص پایین باشد، مشاوران می‌توانند به سرمایه‌گذاران پیشنهاد کنند که به جای ساخت مسکن لوکس، به ساخت واحدهای مسکونی مقرون‌به‌صرفه بپردازند.
  • پیش‌بینی بازگشت سرمایه: تحلیل دقیق نرخ بهره وام‌های مسکن و قیمت مسکن می‌تواند به سرمایه‌گذاران کمک کند تا بازگشت سرمایه خود را بهتر پیش‌بینی کنند و تصمیم‌گیری‌های مالی بهتری داشته باشند.

مهندسان مشاور شارمند در 25 آذر ماه 1360 با هدف ايجاد يك تشكل فنی- حرفه‎ای در زمينه ارائه خدمات مشاوره معماری و شهرسازی تشكيل گرديد. اين مهندسان مشاور در طول  40 سال فعاليت مستمر، تلاش نموده است كه با استفاده از آخرين تجربيات و دستاوردهای جهانی، همواره خدمات فنی خود را در بالاترين سطح از كيفيت ارايه نمايد.

مشاوران شارمند در طول فعاليت خود متجاوز از 150 پروژه شهرسازی و 150 پروژه معماری را طراحی نموده كه بخش عمده‎ای از آنها به اجرا و بهره‏ ‏برداری رسيده است. مهندسان مشاور شارمند در زمینه مطالعات اقتصادی و مدیریت پروژه که با مشارکت سرمایه گذاران ایرانی و خارجی انجام می گردد و به تبع آن زمینه‌ سازی برای اجرا و تحقق‌ پذیری این طرح‌ها به طور جدی فعالیت می‌کند و تجربه های موفقی در این زمینه داشته است.

References:

_Yescombe, E. R. (2014). Principles of Project Finance. Academic Press

_Hall, M. G. (2017). Technical Feasibility Studies for Engineering Projects. Journal of Engineering and Technology Management